Menu

E & O

Sluiten

Begin met typen in het veld hierboven en de resultaten komen direct hieronder te staan

Wat is het?

Zou jij in de toekomst een eigen bedrijf willen starten? Zie jij jezelf als een goede verkoper? En vind je het leuk om zaken goed te organiseren? Dan is het profiel Economie en Ondernemen wat voor jou! Je leert hier allerlei vaardigheden die belangrijk zijn voor een ondernemer in de dop. Hoe verkoop je een product? Hoe start je een eigen (online) bedrijf? En hoe communiceer je met klanten? Kortom, alles wat je moet weten voor een bloeiend bedrijf.

Wat leer je?

In het derde en vierde jaar leer je van alles over economie en ondernemen door het volgen van vier modules:

Commercieel
Hoe commercieel ben jij ingesteld? In deze module til je je commerciële vaardigheden naar en hoger plan. Dat betekent dat jij leert om kansen te zien voor een bedrijf. Op welke manier kun je iets op een goede manier verkopen? Hoe zorg je ervoor dat mensen weten wat je te bieden hebt? In deze module leer je daarom ook van alles over marketing. Zo weet jij straks hoe je reclame kunt maken voor jouw product of dienst.

Secretarieel
De medewerkers achter de receptie zijn een belangrijk visitekaartje voor een bedrijf. Achter een balie zijn zij het aanspreekpunt. De module Secretarieel draait om het verlenen van service. Je leert hoe je bezoekers en klanten op een goede manier van dienst kan zijn. De opdrachten zijn gericht op praktische receptie- en baliewerkzaamheden. Daarnaast vervul je een belangrijke taak in de communicatie tussen bedrijven en klanten. De vaardigheden die je daarvoor nodig hebt, komen in deze module aan bod.

Logistiek
Het lijkt zo simpel: je bestelt iets online en binnen 24 uur staat de postbezorger voor je deur. Maar achter de schermen zijn allerlei mensen bezig met het oplossen van een logistieke puzzel. Zij zorgen ervoor dat de juiste producten op het juiste moment op de juiste plaats terechtkomen. Of het nu gaat om mensen die een cadeautje bestellen op internet of een winkel die voorraad inkoopt. In deze module leer je hoe het eraan toe gaat in een magazijn. Je leert van alles over het ontvangen, verplaatsen en verzenden van producten.

Administratie
Het organiseren van een goede administratie is een hele kunst. Een bedrijf heeft een grote hoeveelheid informatie en gegevens in huis. Het verzamelen, verwerken en opslaan van deze informatie is een belangrijke taak van de administratie. Hoeveel producten zijn er verkocht? Welke rekeningen moeten er betaald worden? En welke brieven of mails moeten de deur uit? Een zakelijke telefoongesprek voeren, een goede e-mail opstellen, vergaderen en boekhouden; een greep uit wat je allemaal leert tijdens deze module.

Keuzevakken

Binnen het profiel Economie en Ondernemen kun je extra keuzevakken volgen. Daarmee doe je nog meer kennis en vaardigheden op het vakgebied. Je kiest een van de drie keuzevakken:

Wat kun je worden?

Financieel administratief medewerker
Je werkt bij een bedrijf of bij de overheid. Je verzamelt en controleert financiële gegevens, zoals facturen, urenoverzichten en declaraties.
Medewerker facilitaire dienstverlening
Je doet ondersteunend werk, bijvoorbeeld het verwerken van post en goederen, klaarzetten vergaderruimtes en schoonmaakwerk.
Secretaresse of receptioniste
Je zorgt ervoor dat andere mensen hun werk goed kunnen doen. Je maakt brieven, notulen, afspraken, houdt de agenda bij en beantwoordt de telefoon.
Junior assistent-accountant
Je voert administratieve handelingen uit voor klanten van een accountantskantoor.
Verkoper
Je helpt klanten bij het maken van keuzes, je geeft advies en rekent de goederen met ze af.
Manager
Je geeft leiding aan een vestiging van een (groot) winkelbedrijf. Je bent verantwoordelijk voor de omzet en moet hierover veel beslissingen nemen.
Ondernemer
Als ondernemer retail of detailhandel heb je een kleine onderneming. Je bepaalt van begin tot eind hoe je bedrijf eruit ziet en je doet er alles aan klanten aan je te binden.
Medewerker Toerisme en Recreatie
Je organiseert en begeleidt recreatieve activiteiten, zoals sport, spel, wandeltochten, excursies en feesten. Je moet met allerlei mensen om kunnen gaan.
Eventproducer
Je houdt je bezig met de organisatie van bijvoorbeeld concerten, festivals, open dagen en congressen.
Sport- & bewegingsleider
Je maakt jongeren enthousiast voor sport, helpt mensen met een handicap bewegen en begeleidt gezonde mensen bij het sporten. Je bedenkt ook zelf activiteiten.
Medewerker luchthaven
Je begeleidt passagiers voor, tijdens en na de vlucht. Veiligheid is natuurlijk heel belangrijk.
Kok
Je bezorgt mensen een leuke avond door de gerechten te maken die ze bestellen. Je zorgt ervoor dat het eten er mooi uitziet, want het oog wil ook wat.
Kapper
Iemand met een gestyled en verzorgd kapsel ziet er niet alleen goed uit, maar voelt zich ook goed. Als kapper kun jij daarbij helpen.
Schoonheidsspecialist
Klanten komen bij jou voor verzorgende, ontspannende en cosmetische behandelingen op hun lichaam en gezicht. Je geeft advies en verkoopt (cosmetische) producten.
Junior stylist
Samen met de stylist werk je de nieuwe collectie uit. Je hebt als belangrijke taak om het modebeeld van jouw bedrijf te bepalen.
Manager mode
Je werkt meestal in een bedrijf dat kleding in het buitenland laat maken. Jij bent de schakel tussen de werkzaamheden in Nederland en in het buitenland.

Veelgestelde vragen

Is het profieldeel Economie en Ondernemen voor iedereen hetzelfde?

Alle leerlingen die dit profiel kiezen volgen dezelfde lessen.

Zijn de keuzevakken ook onderdeel van het examen?

Een keuzevak kent alleen een schoolexamen (SE). Het gemiddelde geldt als een van de zeven vakken die meetellen voor zakken of slagen. Het profielvak kent zowel een schoolexamen als een centraal examen. Het gemiddelde van die twee is het eindcijfer voor het profielvak.

Volg ik naast de profiel- en keuzevakken ook nog andere vakken?

Naast de profiel- en keuzevakken doe je ook examen in Nederlands, Engels en economie. Daarnaast kies je als extra vak wiskunde, Duits of Frans. In het derde jaar krijg je ook maatschappijleer, lichamelijke oefening en kunst (CKV).

Kan ik nog een ander beroep of opleiding kiezen die niet aansluit op het profiel of keuzedeel?

Op een paar uitzonderingen na kun je ook nog uit een heleboel opleidingen kiezen die bij een ander profiel horen.

Waar kan ik terecht met mijn vragen over profielen, vakken, opleidingen en beroepen?

De decanen P. van Hal en M. Harrington kunnen al je vragen beantwoorden. Stuur een mail naar huygens@huygens-college.nl.