Menu

Loopbaanoriëntatie (LOB)

Sluiten

Begin met typen in het veld hierboven en de resultaten komen direct hieronder te staan

Wat wil jij later worden?
Naar school gaan doe je natuurlijk niet voor niks. Je bereidt je voor op de toekomst waarin je iets wilt gaan doen waar je enthousiast van wordt. Misschien droom je ervan om stewardess te worden, een eigen bedrijf te starten of met computers te gaan werken. Maar hoe pak je dat aan? En wat heb je daarvoor allemaal nodig? En wat als je nog helemaal niet weet wat je wilt gaan doen in de toekomst? Daarom volg je al vanaf leerjaar 1 het vak Loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB). Met deze lessen kun je steeds beter een antwoord geven op dit soort vragen.

Leerjaar 1
LOB wordt gegeven door je mentor. Tijdens deze lessen probeer je te ontdekken wat jouw droomberoep is. Je zet voor jezelf op een rijtje waar je goed in bent, welke vakken je interessant vindt en welk vak echt bij je past. Naast LOB krijg je in leerjaar 1 ook Praktische Sector Oriëntatie (PSO). Dit zijn echte doe-lessen. Je gaat aan de slag met vaardigheden die belangrijk zijn bij bepaalde beroepen. Zo kom je er nog beter achter wat wel of niet bij je past.

Leerjaar 2
LOB wordt ook in het leerjaar 2 gegeven door je mentor. Je maakt kennis met verschillende beroepen en opleidingen en leert goede keuzes te maken. Ook de lessen PSO staan dit jaar weer op het rooster. Deze doe-lessen kunnen je helpen om aan het eind van het schooljaar het juiste profiel te kiezen. Vanaf leerjaar 3 kan je op het Huygens College verder met het profiel Economie & Ondernemen of Media, Vormgeving en ICT.

Leerjaar 3
Welk profiel en keuzevak heb jij gekozen? En heb je al een beter beeld van jouw toekomst? In leerjaar 3 gaan we weer verder met LOB. Dit jaar maken we kennis met verschillende opleidingen. Er worden gastlessen gegeven door mensen met een interessant beroep. Of studenten die misschien wel een goed voorbeeld voor jou zijn. Tot slot gaan we op bezoek bij een ROC, waar jij misschien wel een MBO-opleiding gaat volgen.

Leerjaar 4
Op het Huygens College zijn twee decanen. Zij kunnen je van alles vertellen over beroepen en vervolgopleidingen. Vind je het lastig om de juiste keuzes te maken? Ook hierin kunnen zij jou ondersteunen. Samen met de mentor kan de decaan je begeleiden bij het zoeken en vinden van een vervolgopleiding die jou op het lijf geschreven is!

Decanen
De decanen zijn D. Kolk en M. Kallingart. Je kunt in contact met ze komen door een mail te sturen naar: huygens@huygens-college.nl.
Als je een bericht stuurt, vermeld dan ook even wat je vraag is.

De onderstaande animatie over LOB, loopbaanoriëntatie en begeleiding, legt uit aan leerlingen en hun ouders wat LOB betekent en waarom LOB belangrijk is.