Menu

Brugklassers aan het woord

Sluiten

Begin met typen in het veld hierboven en de resultaten komen direct hieronder te staan

Op school
Leerlingen

Als je naar de middelbare school gaat, worden veel dingen anders. Een nieuwe klas, nieuwe vrienden, huiswerk en veel verschillende vakken. Orhan, Ben, Sanae en Jasmin zitten in de brugklas en weten er alles van.

‘‘In de kennismakingsweek gingen we allerlei spelletjes doen om elkaar beter te leren kennen’’

Orhan:
“Veel dingen worden anders wanneer je naar middelbare school gaat. Op de basisschool brachten mijn ouders mij naar school. Nu ga ik alleen. Ik doe er een halfuur over om op school te komen met de tram en de bus. De eerste dag vond ik dat best spannend. Eenmaal op school keek ik rond of ik bekenden zag, maar ik kende niemand. Daar kwam gelukkig snel verandering door de kennismakingsweek. In die week gingen we allerlei spelletjes doen om elkaar beter te leren kennen.”

10 verschillende culturen
“Bij ons in de klas hebben we ongeveer tien verschillende culturen. We begonnen met het leren van elkaars namen. Daarna schreven we allemaal drie typische dingen uit je eigen cultuur op. Bij ‘eten’ schreef ik bijvoorbeeld Turkse pizza, omdat ik Turks ben. We zijn nu ook bezig met het kennismakingsproject ‘Dit is wie wij zijn’. Iedereen maakt een Powerpoint-presentatie over zichzelf. Je voegt foto’s toe van je familie, hobby’s en wat je allemaal doet in je vrije tijd. Zo leren we van elkaar hoe het leven er in een bepaalde cultuur aan toe gaat.”

De weg vinden
“Op de basisschool zit je de hele dag in hetzelfde lokaal. Nu hebben we veel verschillende vakken en moet je om het uur ergens anders naartoe. Dat is even wennen in het begin. Het handige is dat je je rooster op je telefoon hebt. Daardoor kun je de weg in school nooit echt kwijtraken.”

Leukste vak
“Duits vind ik het leukste vak op school. Ik ben er goed in en tot nu toe heb ik alleen maar hoge cijfers. Het is een taal die ik veel ga gebruiken, omdat ik familie in Duitsland en Oostenrijk heb. Gym vind ik ook superleuk. Ik houd veel van sport, daarom zit ik ook in de Sportklas.”Ben en Orhan

Binnen een dag waren Orhan en ik al vrienden

Ben:
“Op de basisschool gingen we naar een kennismakingsdag van het Huygens College. Bij elk lokaal kon je vragen stellen over een vak. Zo kwam ik erachter dat wiskunde heel anders is dan rekenen. Je maakt niet alleen meer sommetjes, maar gaat aan de slag met ruimtelijke figuren. Toen ik hoorde dat deze school een Sportklas heeft, was de keus snel gemaakt.”

Nieuwe vrienden
“Sinds ik op de middelbare school zit, zie ik mijn oude vrienden van de basisschool ineens veel minder. In het begin vond ik dat jammer, maar uiteindelijk wen je er wel aan. De eerste dag zat ik naast Orhan en we raakten aan de praat. Binnen een dag waren we al vrienden. Nu hebben we een vriendengroep in de klas. We gaan vaak met elkaar voetballen op het schoolplein.”

Huiswerk maken
“Het huiswerk is op de middelbare school een stuk meer dan op de basisschool. In het begin van het jaar vergat ik het nog weleens te maken, maar dat gebeurt me nu niet meer. Als je het uitstelt zit je de volgende dag met de dubbele hoeveelheid. Naast school heb ik gelukkig nog genoeg tijd over voor andere dingen. Een paar keer per week speel ik hockey. Of ik ga naar buiten om vrienden op te zoeken.”

Vraag maar raak
“Als je ergens mee zit, kun je altijd naar je mentor gaan. Ik vind ook dat de leraren goed lesgeven. Begrijp je iets niet, dan leggen ze het net zo lang uit tot je het wel snapt. Naar de middelbare school gaan is heel spannend, maar het went snel. De kans is groot dat je na een paar dagen al vrienden hebt. Mijn belangrijkste tip? Als je vragen hebt, durf ze gewoon te stellen! De leraren zijn echt aardig en behulpzaam.”

‘Zet muziek op of maak huiswerk samen met vrienden’

Jasmin:
“Toen ik hier op de kennismakingsdag binnenkwam vond ik het deze school direct gezellig. Het viel me op dat iedereen leuk met elkaar omgaat. Daardoor dacht ik meteen: dit is echt een school voor mij! Het grote voordeel is dat ze hier echt rekening met je houden. Ik ben dyslectisch en krijg daarom extra hulp. Voor toetsen heb ik extra tijd en ik volg bijles.”

Vriendinnen op school
“In onze klas zitten maar drie meisjes. Op de eerste dag zat ik naast Sanae. We zeiden allebei geen woord, want we wisten niet wat we tegen elkaar moesten zeggen. Pas toen we weer naar buiten gingen, durfde ik ‘hoi’ te zeggen. En zo kwamen we in gesprek. Sindsdien kletsen we over van alles en nog wat. In de pauze zitten we vaak samen met vriendinnen uit andere klassen in de aula. Dan haal ik een broodje en praten we gezellig bij.”

In het Frans
“ICT, muziek en Frans zijn mijn favoriete vakken. In Frans ben ik goed, omdat ik dat ook spreek met mijn familie. Dankzij de lessen leer ik de taal nog beter. Soms voer ik zelfs een gesprek in het Frans met de docent. Het leuke is dat hij me dan echt begrijpt.”

Huiswerktips
“Na schooltijd maak ik mijn huiswerk en pak vast mijn spullen voor de volgende dag. Als ik tijd over heb, kijk ik per vak welke extra opdrachten ik nog kan maken. Als je moeite hebt met leren, is mijn tip: maak leren leuk. Zet bijvoorbeeld muziek op of maak samen met vrienden huiswerk. Dat maakt het gezellig. Leer ook niet te lang achter elkaar, want dat kan je brein toch niet opnemen. Neem dus regelmatig pauze.”

Opklimmen van basis naar T
“Mijn beste vak is op dit moment ICT. Voor mijn werkstuk over de Romeinen had ik een 9,6! Op dit moment zit ik op vmbo basis-kader. Het voordeel van deze school is dat je kunt opstromen. Mijn wens is om vmbo theoretisch te halen!”Jasmin en Sanae


‘Het is mijn droom om later stewardess te worden’

Sanae:
“Op de kennismakingsdag deden we een speurtocht door de school. Ik weet nog goed dat ik die dag superzenuwachtig was. Maar de leuke en aardige leraren vielen mij direct op. Ook van mijn broer hoorde ik altijd goede verhalen over deze school. Daardoor wist ik al snel: dit is de school waar ik naartoe wil.”

Interessantere vakken
“Ik vind het op de middelbare school leuker dan op de basisschool. Hier heb je veel meer uitdaging. De vakken die je hier volgt, vind ik een stuk interessanter dan rekenen, taal en spelling. We krijgen hier bijvoorbeeld Mens en Maatschappij en Wiskunde. Mijn favoriete vak is ICT. We maken dan bijvoorbeeld een werkstuk op de computer.”

Schooldag
“Elke ochtend ben ik ongeveer om kwart voor negen op school. We hebben steeds twee uur les en dan pauze. Na schooltijd maak ik direct mijn huiswerk. Als ik niks hoef te doen, ga ik gewoon een beetje chillen achter de computer of op mijn telefoon. Na school ben ik ook vaak in het zwembad. Ik zit op wedstrijdzwemmen en daarvoor moet ik regelmatig trainen. Op zaterdag en zondag zijn er wedstrijden. Ik heb dus best een drukke week.”

Droombaan
“Mijn droom is om later stewardess te worden. Ik vind het leuk om mensen te helpen en de wereld over te vliegen. Het is dan wel belangrijk dat je goed Engels kunt spreken. Ik kan het nu een beetje, maar ik spreek het nog niet vloeiend. We hebben gelukkig heel goede docenten op school, die altijd bereid zijn om je te helpen. Als je nog een school moet kiezen, kom dan gewoon eens langs, kijk rond en bedenk of je je hier thuis voelt!”

En als je wilt meemaken hoe de docenten lesgeven, volg dan op woensdagmiddag 21 februari een aantal korte lessen. Je kan je op een Open Dag hiervoor opgeven, even bellen (020-78 80 880) of een mailtje sturen naar huygens@huygens-college.nlDocenten leren kennen? Zoek ze in het Vondelpark!