LOB  Loopbaan Oriëntatie en- Begeleiding  is een verplicht onderdeel van het Vernieuwd VMBO.
Uitgangspunt van het Huygens College is daarbij:
 
Elke leerling heeft het recht te ontdekken en te ervaren welke beroepskeuze het best aansluit bij zijn of haar interesses en talenten.
 

Loopbaancompenties

De leerlingen moeten hiervoor een aantal loopbaancompetenties ontwikkelen.
Deze competenties zijn:
Kwaliteitenreflectie - De leerling onderzoekt hierbij wat hij/zij kan en hoe je dit kunt inzetten bij de ontwikkeling van de loopbaan
Motievenreflectie - De leerling onderzoekt hierbij zijn/haar wensen en waarden die belangrijk zijn voor de loopbaan
Werkexploratie - De leerling onderzoekt de eisen en waarden van het beroepenveld
Loopbaansturing - De leerling leert het plannen, het bespreken en het beïnvloeden van zijn/haar loopbaanontwikkeling
Netwerken - De leerling leert hoe je een netwerk aan personen opbouwt en onderhoudt, gericht op de loopbaanontwikkeling.
 
Voor leerlingen:

Leerjaar 1

Op jouw rooster staat het vak LOB. Dit is de afkorting van Loopbaan Oriëntatie en –Begeleiding. Deze lessen worden gegeven door jouw mentor. In deze lessen ga je ontdekken wat jouw droomberoep is, waar je goed in bent en wat bij je past.
Je krijgt ook nog lessen P.S.O. Dat is de afkorting voor Praktische Sector Oriëntatie. Dit zijn echte doe lessen en je gaat hier ook dingen maken. 

Leerjaar 2

Net als in leerjaar 1 staat ook in leerjaar 2 staat  LOB op het rooster. Deze lessen worden ook gegeven door jouw mentor.
Je gaat kennis maken met heel veel beroepen en opleidingen en gaat ontdekken wat er allemaal komt kijken bij het maken van een belangrijke keus.
Je krijgt ook lessen P.S.O. Deze lessen zijn echte doelessen en ze gaan je helpen om aan het eind van het schooljaar de juiste keus te maken voor leerjaar 3.

Leerjaar 3

In leerjaar 2 heb je gekozen voor een profielvak en een keuzevak. In leerjaar 3 krijg je ook LOB lessen en daarin maak je kennis met vele opleidingen, krijg je gastlessen en gaan we op bezoek bij een ROC.

Leerjaar 4

De decanen geven algemene informatie over vervolgopleidingen. Dit gaat dan over Open dagen van het MBO, de aanmeldingsprocedure, de intakegesprekken. Zij zijn het aanspreekpunt als je meer wilt weten over opleidingen. Samen met de mentor houden ze in gaten of je goed bezig bent met het zoeken, vinden en plaatsing bij de vervolgopleiding van jouw keuze.
 
Contactgegevens van de decanen
Mevrouw van Hal
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Mevrouw Harrington
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.